Medelhavskost och hudens hälsa

När jag vann Miss Thailand World år 2003 och under mina år som fotomodell var kravet på att komma till ett jobbet med bl.a en bra hud. Här växte mitt intresse för hur hudvård och kost hänger ihop och efter att ha börjat gå till dermatolog i Bangkok, testa och läsa på själv så insåg jag att det fanns en länk. År 2004 öppnade jag sedan ”Sirium Beauty Health Care” med inriktning på hudvård och kost, sen dess har jag följt utvecklingen och än idag är flera dermatologer som skriver om sambandet mellan en medelhavskost och huden. När jag övergick till Medelhavskosten var det inte bara min hälsa och välmående som blev bättre, även min hy. Den blev mer mjuk, min akne reducerades och upplevde att jag fick ett naturligt återfuktat lyster.

Medelhavskosten är rik på antioxidanter, mineraler, vitaminer och hälsosamma fettsyror som Omega-3 som kan hjälpa till att bidra till en bättre hy. Antioxidanterna från frukt och grönsaker hjälper till att bekämpa den oxidation stress som orsakas av fria radikaler vilket gör huden mindre benägen för åldrande symtom som fina linjer, rynkor och matthet. På samma sätt förbättrar hälsosamma fetter från olivolja, nötter, frön och avokado hudens återfuktning inifrån och ut.

Dermatologer om Medelhavskosten

Här kommer några uttalanden från olika dermatologer:

”För att behålla en frisk hud måste ens kost vara rik på antioxidanter, som också är antiinflammatoriska. Skador på fria radikaler har visat sig vara en viktig faktor i åldrandeprocessen, såväl som i utvecklingen av cancer. Det anses också vara grundorsaken till rynkor och åldrande hud med slapphet, förstorade porer och brist på lyster. Medelhavskosten är fördelaktig för huden, pga dess antiinflammatoriska effekter med en betoning på extra virgin olivolja, som är hög i föreningar som modulerar oxidativ stress och dämpar inflammatoriska reaktioner. Oleokantal som är en av komponenterna i olivolja, har visat sig ha antiinflammatoriska effekter.” Jeanette Jacknin, MD

Olivolja, vissa nötter, baljväxter (bönor) och fet fisk innehåller alla omega-3-fettsyror, även kända som fleromättade fetter. Brist på omega-3-fettsyror har visat sig leda till torrare hud[1]. Fettsyror är byggstenar i en hälsobar hudbarriär. På vintern kan du äta lite valnötter och äta lax. Lax är också hög i vitamin D, som ofta saknas under de kalla, mörkare vintermånaderna. Olivolja innehåller också vitamin E, vilket ger en antioxidant effekt ”- Dr. Saryna Young, Westmed dermatologist.

[1] Boelsma E, Hendriks HF, Roza L. “Nutritional skin care: health effects if micronutrients and fatty acids” Am JClin Nutr. 2001 May; 73 (5): 853-64.

Medelhavskosten kan hjälpa dig att balansera huden genom att reducera inflammation, öka intaget av antioxidanter och motverka uttorkning. Även reducera akne genom att en medelhavskost innehåller ett naturligt lågt glykemiskt index med färska ingredienser som kan hjälpa till att stabilisera oljeproduktionen i huden. Ett högt glykemiskt index ökar inflammation, hormoner och oljeproduktion vilket kan orsaka tilltäppta porer och fet hud. Fisk, olivolja och grönsaker är idealiska för att hjälpa till att kontrollera akneutbrott. Höga glykemiska nivåer sträcker sig från 70-100, medelhöga intervall från 56-69 och låga är 55 eller lägre.Dr. Zenovia. Founder and Head Dermatologist of ZENA Medical in Newport Beach, CA

Jag tror på en enkel hudvård i kombination med andra hälsosamma livsstilsvanor som att ha koll på kost, träning, och sömn. Däremellan få in mysiga middagar, skratt och gott sällskap som faktiskt kan ge din hud en extra boost. För de flesta kommer det heller inte att skada att ta ett glas vin ibland och bara njuta av att göra ingenting likt det italienska talesättet: Dolce Far Niente – Det ljuva i att göra ingenting.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen